POVINNÉ HYGIENICKÉ MINIMUM PRO PRACOVNÍKY
Jak na naplňování provozních standardů kvality v kritériu zajištění bezpečnosti dětí …
Proč je HACCP klíčový pro bezpečnost dětí ve stravování?
Jak zajistit, aby jídlo pro děti bylo nejen chutné, ale i bezpečné?
Jaké jsou specifické nástrahy při zavádění HACCP do dětských skupinek a jak je efektivně eliminovat?
A hlavně, jak to udělat jednoduše?
Připravili jsme pro vás webinář zaměřený na implementaci a údržbu systému HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) v dětských skupinách. V průběhu webináře se zaměříme na to, jak zajistit bezpečnost potravin při práci s dětmi, na konkrétní kroky potřebné k prevenci rizik a dodržení současné legislativy.
→ Termín: 10. 9. 2025 od 17:00 do 19:00 hod
→ Pro koho je kurz určen: osoby odpovědné za HACCP v dané DS, kuchaře/kuchařky, pedagogy a pečující osoby v DS
→ Oblast standardů kvality: oblast provozního zabezpečení – zajištění bezpečnosti dětí (bezpečnost potravin, bezpečnost práce, kvalita stravování)
→ Videozáznam: účastníkům kurzu bude poskytnut videozáznam
→ Do týdne po konání kurzu od nás obdržíte osvědčení o jeho absolvování.
Tímto webinářem získají účastníci také osvědčení o splnění hygienického minima, které je povinné pro každý stravovací provoz (včetně výdejny jídla v DS) 1x ročně.
Co se nového naučíte?
- Pochopíte základy systému HACCP a jeho aplikaci v malých provozovnách (menší kuchyně, výdejny)
- Seznámíte se s konkrétními a nejčastějšími riziky při zajištění bezpečnosti potravin a jak je efektivně kontrolovat.
- Naučíte se, jak implementovat klíčové kroky HACCP, které zajistí kvalitní a bezpečné stravování – kritické kontrolní body.
- Pochopíte, jaké hygienické zásady jsou v dětských skupinkách klíčové a jak je správně aplikovat.
A co si odnesete do praxe?
- Dovednosti pro zavedení a kontrolu HACCP v každodenním provozu dětských skupinek.
- Přehled o kritických bodech a správné metodiky jejich sledování.
- Znalosti o hygieně a bezpečnosti potravin v prostředí, kde se stravují děti.
Standardy kvality
Webinář poskytne konkrétní kroky, jak implementovat kritické kontrolní body (CCP), které jsou klíčové pro prevenci rizik. To je důležité z hlediska legislativních požadavků na bezpečnost potravin, které musí být dodržovány v rámci dětských skupin. Zavedení těchto kontrolních bodů zajistí, že všechny potraviny splňují bezpečnostní normy, což je součástí celkového standardu kvality pro stravování dětí. Tato znalost pomáhá předcházet případům kontaminace, nesprávného skladování potravin nebo jejich nesprávné přípravy, což by mohlo ohrozit zdraví dětí, a zároveň napomáhá k souladu s aktuálními legislativními předpisy týkajícími se bezpečnosti potravin.
HACCP je klíčovým nástrojem pro zajištění povinností provozovatele v souladu s oblastí provozního zabezpečení ve standardech kvality pro dětské skupiny. Systém HACCP pomáhá identifikovat rizika v procesu přípravy, skladování a výdeje jídla, což minimalizuje možnost kontaminace nebo výskytu nebezpečných situací, které mohou ohrozit zdraví dětí.
Tímto způsobem HACCP pomáhá splnit požadavky na kvalitu stravování, což je kladeno na vysokou úroveň i v rámci stanovených standardů kvality v dětských skupinkách. Zajišťuje, že jídlo pro děti bude nejen chutné, ale také bezpečné a v souladu s hygienickými normami.
Předpokladem pro zajištění bezpečnosti dětí i personálu je, mimojiné, dodržování požadavků na bezpečnost práce dle souvisejících pracovněprávních předpisů.
Z hlediska standardů kvality se pro oblast provozního zabezpečení týká kritéria zajištění bezpečnosti dětí:
→ poskytovatel příkladně zohlednil věkové složení dětí a počet pečujících osob k zajištění bezpečného prostředí, zejména v době stravování, přičemž se poskytovatel spolu se zaměstnanci soustředí na vytváření bezpečných podmínek, včasné odhalování a předjímání rizik ve specifickém prostředí, kde se pracuje s dětmi, pro bezpečnost provozu mají stanovené procesy a postupy, znají je a dodržují;
→ poskytovatel se spolu se zaměstnanci soustředí na vytváření bezpečných podmínek, včasné odhalování a předjímání rizik ve specifickém prostředí, kde se pracuje s dětmi, pro bezpečnost provozu mají stanovené procesy a postupy, znají je a dodržují.
Lektorka
Bc. Ingrid Tillmann

Způsob přihlášení na webinář
Webinář proběhne prostřednictvím platformy Google Meet – není potřeba si stahovat či instalovat žádnou aplikaci. Po úhradě vaší objednávky Vám na zadaný email přijde odkaz, prostřednictvím něhož se v době konání webináře připojíte. Doporučujeme zkontrolovat také složku „spam“.
PŘIHLAŠOVÁNÍ NA TENTO WEBINÁŘ JE MOŽNÉ DO 3. ZÁŘÍ 2025.